piątek, 24 października 2014

Przepis na majonez

Domowy majonez

 



Zrobienie domowego majonezu to żaden problem. Ma świeży i delikatny smak. Musimy go spożyć szybko, ponieważ przez zawartość świeżych jaj szybciej się psuje. Kolor ma lekko żółty przez wiejskie żółtko i dodatek musztardy. 


Składniki: 
  • 1 jajo (najlepiej wiejskie) 
  • 280 ml oleju 
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • 2 łyżeczki octu winnego 
  • szczypta soli, cukru i pieprzu 
Do miski wbijam jajko, dodaję musztardę, ocet, sół, pieprz i cukier, całość ubijam. Następnie stopniowo w małych ilościach, cienkim strumieniem dodaję olej ubijając mikserem na średnich obrotach, będzie to trwało około 2-3 minut. Kiedy majonez jest gęsty i prawie biały to znaczy, ze jest gotowy. Jeśli chcemy, żeby majonez był mniej oleisty, możemy dodać więcej octu. Pieprzem i solą też doprawiamy według własnych upodobań smakowych. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz