Domowy majonez
Zrobienie domowego majonezu to żaden problem. Ma świeży i delikatny smak. Musimy go spożyć szybko, ponieważ przez zawartość świeżych jaj szybciej się psuje. Kolor ma lekko żółty przez wiejskie żółtko i dodatek musztardy.
Składniki:
- 1 jajo (najlepiej wiejskie)
- 280 ml oleju
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżeczki octu winnego
- szczypta soli, cukru i pieprzu
Do miski wbijam jajko, dodaję musztardę, ocet, sół, pieprz i cukier, całość ubijam. Następnie stopniowo w małych ilościach, cienkim strumieniem dodaję olej ubijając mikserem na średnich obrotach, będzie to trwało około 2-3 minut. Kiedy majonez jest gęsty i prawie biały to znaczy, ze jest gotowy. Jeśli chcemy, żeby majonez był mniej oleisty, możemy dodać więcej octu. Pieprzem i solą też doprawiamy według własnych upodobań smakowych.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz