Racuchy z jabłkami
Ciasto po wyrośnięciu z kawałkami jabłek |
Pyszne, miękkie racuchy z jabłkami. Zapewniam, że szybko znikną z waszych stołów.
Składniki:
- 1/2kg mąki pszennej (ja użyłem tortowej)
- 50g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1,5 szklanki ciepłego mleka
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 3 jabłka
- 4 łyżki masła
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól i mieszamy. Robimy małe wgłębienie i dodajemy pokruszone drożdże, które zasypujemy cukrem. Całość zalewamy połową szklanki mleka i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie dodajemy jajko oraz resztę mleka, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Jabłka kroimy w kostkę i dodajemy do wyrośniętego ciasta, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Olej rozgrzewamy na patelni (2-3 cm wysokości), dodajemy do niego jeszcze 4 łyżki masła. Ciasto nabieramy łyżką i smażymy na złoty kolor z jednej i drugiej strony. Lekko wystudzone racuchy posypujemy cukrem pudrem i gotowe.
Smacznego!
To ja ustawiam się w kolejce po kilka racuszków, bo pachną aż u mnie :)
OdpowiedzUsuńja jestem noga z robienia takich placuszków, zawsze mi coś nie wyjdzie, podziwiam Twoje piękne racuszki :)
OdpowiedzUsuńu mnie też szybko by znikły...
OdpowiedzUsuńMniam zjadłabym takie
OdpowiedzUsuńsmak mojego dziecinstwa <3
OdpowiedzUsuńRacuszki drożdżowe-to nasze ulubione:)
OdpowiedzUsuńTwoją wersję z jabłkami już wypróbowaliśmy i jest świetna:)