środa, 8 października 2014

Przepis na prosty obiad - kotleciki gyros

Kotleciki gyros 



Przepis na bardzo smaczny i prosty obiadek dla całej rodziny. Kotleciki z mielonej łopatki, są delikatne i soczyste wewnątrz oraz chrupiące z zewnątrz. Orientalnego smaczku nadaje im przyprawa gyros. Na pewno wszystkim posmakuje! 


Składniki: 
  • 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej (można poprosić w sklepie o zmielenie)
  • 1 jajko 
  • 1 bułka namoczona w wodzie 
  • 1 duża cebula 
  • przyprawa gyros 
  • olej 
  • paryka ostra 
  • 0,5 kg ziemniaków 
  • bułka tarta 

Zaczynam od tego, że odciskamy wodę z bułki. Wrzucamy ją do miski z mięsem mielonym, dodajemy jajko, cebulę pokrojoną w kostkę i jedną łyżkę oleju. Następnie dodajemy dwie łyżki przyprawy gyros i łyżkę papryki ostrej. Wszystko dokładnie mieszamy. Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki, gotujemy w osolonej wodzie. 

Z mięsa formujemy wałeczki, obtaczamy w niewielkiej ilości bułki tartej i delikatnie dociskamy od góry żeby je nieco spłaszczyć. Kotleciki mają być nie duże,  mi wyszło 16 kotlecików. Smażymy je na dwóch łyżkach oleju, żeby się ładnie zrumieniły (moje są mocno przypieczone, bo lubie gdy, są chrupiące). Ziemniaki, które są już ugotowane wrzucamy na patelnię na której smażylismy kotleciki, dodajemy łyżkę przyprawy gyros i podsmażamy około 5 minut na średnim ogniu. 
Gotowe ziemniaki podajemy z kotlecikami, świetnie do tego dania pasuje surówka z pomidorów koktajlowych i cebuli czerwonej oraz sos czosnkowy czy pomidorowy.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz