wtorek, 7 października 2014

Clafoutis ze śliwkami

Clafoutis ze śliwkami

  

 Clafoutis ze śliwkami, nazwa nieznana, ale uwierzcie, że łatwiejszego w wykonaniu "ciasta" nie ma. Clafoutis ma konsystencje budyniu, puddingu, który bardzo łatwo się kroi. Polecam wszystkim ten deser, bo jest on naprawdę niezwykle smaczny, a przy tym bardzo prosty w wykonaniu.






przed pieczeniem



po upieczeniu


Składniki:
  • 3 jajka 
  • 0,5 kg śliwek przekrojonych na ćwiartki 
  • cynamon 
  • 1 i 1/4 szklanki mleka 
  • 1/3 szklanki cukru 
  •  2/3 szklanki mąki
  • 50 g zimnego masła pokrojonego w kostke
  • masło do wysmarowania formy 
  • cukier waniliowy


Zaczynamy od tego, że nastawiamy piekarnik na 200 stopni (góra-dół bez termoobiegu). Formę żaroodporną smarujemy masłem. Moja forma ma wielkość 25 na 20cm. Następnie do dużej miski wrzucamy mąkę, mleko, jajka, cukier i miksujemy na najwyższych obrotach przez pięć minut. Śliwki przekładamy do formy posypujemy cynamonem i zalewamy ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut, po tym czasie wyjmujemy, temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i posypujemy łyżką cukru waniliowego oraz pokrojonym zimnym masłem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Po wyjęciu można posypać jeszcze cynamonem i cukrem pudrem. Podawać ciepłe. Świetnie smakuje z lodami waniliowymi :)

Smacznego!

2 komentarze: