czwartek, 16 października 2014

Tarta na cieście francuskim z łososiem

Przepis na tartę z łososiem, mozzarellą, serem 

 

tarta

Przed pieczeniem

tarta
Po pieczeniu

Przedstawiam pomysł na bardzo prostą i bardzo smaczną tartę z łososiem, mozzarellą, pomidorami, serem lazur i czarnymi oliwkami. Tarta może zostać podana na obiad, kolacje, a także na sniadanie, sprawdzi się zawsze. Można ją podawać od razu po upieczeniu, ale na drugi dzień rano również będzie dobra. 


Składniki: 
  • opakowanie ciasta francuskiego 400g
  • 7 jajek 
  • 150ml śmietanki 30% 
  • 100g sera lazur niebieskiego
  • 100g sera mozzarella 
  • 250g wędzonych brzuszków z łososia (ja użyłem pięciu brzuszków) 
  • kilka czarnych oliwek 
  • 1 pomidor
  • sól i pieprz 
  • rozmaryn 
  • masło do wysmarowania formy 
  • mąka do podsypania ciasta

Formę do tarty smarujemy masłem. Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania, obsypujemy maką i wałkujemy, ciasto musi być cienkie. Następnie wykładamy ciastem formę, za pomocą wałka pozbywamy się nadmiaru ciasta, dociskamy ciasto do brzegów formy i nakłuwamy widelcem, żeby nie utworzyły się nam pęcherzyki. Chowamy do lodówki. 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni góra-dół. 

Oddzielamy mięso z brzuszków łososia od skóry i siekamy. Mozzarelle i ser lazur kroimy na plastry. Pomidora kroimy w kostkę. Jajka wbijamy do miski, dodajemy śmietankę, doprawiamy szczypta soli i dokładnie mieszamy. 

Formę na tartę wyjmujemy z lodówki i na cieście ukladamy łososia, następnie mozzarelle, pomidory, oliwki, a na wierzchu ser lazur, wszystko posypujemy szczyptą pieprzu, soli oraz odrobiną rozmarynu.  Całość zalewamy mieszaniną jaj i śmietany. 

Pieczemy w piekarniku około 25 minut, aż masa z jajek się zetnie i ładnie zrumieni. 

Można podawać gorące. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz