Przepis na tartę z łososiem, mozzarellą, serem
Przed pieczeniem |
Po pieczeniu |
Przedstawiam pomysł na bardzo prostą i bardzo smaczną tartę z łososiem, mozzarellą, pomidorami, serem lazur i czarnymi oliwkami. Tarta może zostać podana na obiad, kolacje, a także na sniadanie, sprawdzi się zawsze. Można ją podawać od razu po upieczeniu, ale na drugi dzień rano również będzie dobra.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego 400g
- 7 jajek
- 150ml śmietanki 30%
- 100g sera lazur niebieskiego
- 100g sera mozzarella
- 250g wędzonych brzuszków z łososia (ja użyłem pięciu brzuszków)
- kilka czarnych oliwek
- 1 pomidor
- sól i pieprz
- rozmaryn
- masło do wysmarowania formy
- mąka do podsypania ciasta
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni góra-dół.
Oddzielamy mięso z brzuszków łososia od skóry i siekamy. Mozzarelle i ser lazur kroimy na plastry. Pomidora kroimy w kostkę. Jajka wbijamy do miski, dodajemy śmietankę, doprawiamy szczypta soli i dokładnie mieszamy.
Formę na tartę wyjmujemy z lodówki i na cieście ukladamy łososia, następnie mozzarelle, pomidory, oliwki, a na wierzchu ser lazur, wszystko posypujemy szczyptą pieprzu, soli oraz odrobiną rozmarynu. Całość zalewamy mieszaniną jaj i śmietany.
Pieczemy w piekarniku około 25 minut, aż masa z jajek się zetnie i ładnie zrumieni.
Można podawać gorące.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz