wtorek, 21 października 2014

Przepis na kebab z kuczaka curry

Kebab z kurczaka curry z jajkiem w chlebku pita

 

kebab z kurczaka pita

Kebab pita curry

Kebab to zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań, można go przygotowywać na mnóstwo sposobów. Ja przedstawiam wam wersje na kebab z kurczaka w przyprawie curry. Zrobicie go bardzo szybko, jest to doskonały pomysł na obiad czy kolację. Smakuje wyśmienicie dzięki świeżym dodatkom i aromatycznej curry. 


Składniki(mi wyszło 5 kebabów):
  • podwójna pierś z kurczaka 
  • 2 jajka 
  • cebula czerwona 
  • 10 pomidorków koktajlowych 
  • opakowanie roszponki (może być szpinak lub mix sałat) 
  • pół cytryny 
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 2 łyżki majonezu 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki curry 
  • 5 chlebków pita 
  • 2 łyżki oliwy

Kurczaka kroimy w paski, cebulę na pół i w cienkie paski, pomidorki na połówki. Jajka gotujemy na twardo. Oliwę rozgrzewamy na patelni dodajemy pokrojonego kurczaka i curry, smażymy jakieś 6-7 minut, aż kurczak będzie gotowy. Cebulę i pomidorki wrzucamy do miski, skrapiamy sokiem z połowy cytryny i mieszamy. Jogurt naturalny łączymy z majonezem, dodajemy dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, szczyptę soli i pieprzu i dokładnie mieszamy. Ugotowane jajka obieramy i kroimy w plastry.

Użyłem gotowych  pit, przygotowujemy je według przepisu na opakowaniu, rozcinamy od góry i nakładamy łyżkę sosu czosnkowego, odrobinę roszponki, kurczaka, cebulę z pomidorkami i na wierzch dwa plastry jajka całość polewamy sosem czosnkowym oraz ketchupem. Gotowe!

Smacznego! 


2 komentarze:

  1. uwielbiam domowe fast foody! są o wiele zdrowsze i smaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdybym podała mojemu Mężowi, byłby zachwycony :) Lubi kebab, a ten to w dodatku zdrowszy niż kupny :)

    OdpowiedzUsuń