Kebab z kurczaka curry z jajkiem w chlebku pita
Kebab to zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań, można go przygotowywać na mnóstwo sposobów. Ja przedstawiam wam wersje na kebab z kurczaka w przyprawie curry. Zrobicie go bardzo szybko, jest to doskonały pomysł na obiad czy kolację. Smakuje wyśmienicie dzięki świeżym dodatkom i aromatycznej curry.
Składniki(mi wyszło 5 kebabów):
- podwójna pierś z kurczaka
- 2 jajka
- cebula czerwona
- 10 pomidorków koktajlowych
- opakowanie roszponki (może być szpinak lub mix sałat)
- pół cytryny
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki curry
- 5 chlebków pita
- 2 łyżki oliwy
Kurczaka kroimy w paski, cebulę na pół i w cienkie paski, pomidorki na połówki. Jajka gotujemy na twardo. Oliwę rozgrzewamy na patelni dodajemy pokrojonego kurczaka i curry, smażymy jakieś 6-7 minut, aż kurczak będzie gotowy. Cebulę i pomidorki wrzucamy do miski, skrapiamy sokiem z połowy cytryny i mieszamy. Jogurt naturalny łączymy z majonezem, dodajemy dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, szczyptę soli i pieprzu i dokładnie mieszamy. Ugotowane jajka obieramy i kroimy w plastry.
Użyłem gotowych pit, przygotowujemy je według przepisu na opakowaniu, rozcinamy od góry i nakładamy łyżkę sosu czosnkowego, odrobinę roszponki, kurczaka, cebulę z pomidorkami i na wierzch dwa plastry jajka całość polewamy sosem czosnkowym oraz ketchupem. Gotowe!
Smacznego!
uwielbiam domowe fast foody! są o wiele zdrowsze i smaczniejsze :)
OdpowiedzUsuńGdybym podała mojemu Mężowi, byłby zachwycony :) Lubi kebab, a ten to w dodatku zdrowszy niż kupny :)
OdpowiedzUsuń