piątek, 10 października 2014

Sałatka z gruszkami i serem pleśniowym

Sałatka z gruszkami i serem pleśniowym 





Sałatka, która sprawdzi się na każdą okazję. Z pewnością zaskoczy wszystkich gości, bo połączenie gruszek z serem pleśniowym nie należy do codziennych. Sałatka jest lekka i bardzo smaczna, wykonanie jej nie sprawi nikomu problemów. 


Składniki (na dwie porcje): 
  • jedna duża gruszka 
  • 100 g sera pleśniowego błękitnego 
  • mix sałat 
  • pestki dyni 
  • oliwa
  • miód
  • musztarda 
  • sok z ćwiartki cytryny 
  • łyżeczka masła 
Gruszki kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy na cztery równej wielkości plastry. Masło rozgrzewamy na patelni i obsmażamy gruszki, dwie minuty z jednej i dwie minuty z drugiej strony. 

Z 2 łyżek miodu, 2 łyżek musztardy i 4 łyżek oliwy robimy sos, wszystkie skłądniki dodajemy do słoiczka, zakręcamy i trzepiemy na wszsytkie strony, żeby składniki dokładnie się wymieszały. Ser pleśniowy kroimy w kostkę.

Sałatę układamy na talerzu, następnie polewamy dwiema łyżkami sosu, na to kładziemy plastry gruszek, posypujemy serem i pestkami dyni, na koniec polewamy kolejnymi dwiema łyżkami sosu i sałatka jest gotowa! 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz