Sałatka z gruszkami i serem pleśniowym
Sałatka, która sprawdzi się na każdą okazję. Z pewnością zaskoczy wszystkich gości, bo połączenie gruszek z serem pleśniowym nie należy do codziennych. Sałatka jest lekka i bardzo smaczna, wykonanie jej nie sprawi nikomu problemów.
Składniki (na dwie porcje):
- jedna duża gruszka
- 100 g sera pleśniowego błękitnego
- mix sałat
- pestki dyni
- oliwa
- miód
- musztarda
- sok z ćwiartki cytryny
- łyżeczka masła
Z 2 łyżek miodu, 2 łyżek musztardy i 4 łyżek oliwy robimy sos, wszystkie skłądniki dodajemy do słoiczka, zakręcamy i trzepiemy na wszsytkie strony, żeby składniki dokładnie się wymieszały. Ser pleśniowy kroimy w kostkę.
Sałatę układamy na talerzu, następnie polewamy dwiema łyżkami sosu, na to kładziemy plastry gruszek, posypujemy serem i pestkami dyni, na koniec polewamy kolejnymi dwiema łyżkami sosu i sałatka jest gotowa!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz