Proste czekoladowe Brownie
Niewymieszana masa przed pieczeniem |
Po upieczeniu |
Bardzo dobry pomysł na deser. Czekoladowe brownie przygotowuje się szybko i jest to ciasto, które zawsze się udaje. Szczególnie polecam miłośnikom czekolady.
Składniki:
- 250g gorzkiej czekolady
- 280g masła
- 250g cukru
- 75g mąki
- 3 jaja
- 1/2 szklanki wody
- 75g orzechów włoskich
Zaczynamy od posiekania orzechów. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki. Masło kroimy w kostkę. Następnie wodę zagotowujemy w niedużym garnku z cukrem, kiedy się rozpuści należy dodać czekoladę i po chwili masło. Składniki mieszamy i kiedy wszystko się połączy zdejmujemy garnek z ognia.
W misce mieszamy mąkę i jaja. Następnie dodajemy pomału syrop czekoladowy ciągle mieszając, dosypujemy orzechy i jeszcze raz wszystko mieszamy.
Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20-22 minuty w temperaturze 180 stopni C. Ciasto powinno być wilgotne w środku. Brownie uzyska prawidłową konsystencje po wystudzeniu.
Smacznego!
Uwielbiam brownie :)
OdpowiedzUsuńObłędnie czekoladowe! :)
OdpowiedzUsuń