wtorek, 7 października 2014

Śledziki marynowane w białej i czerwonej cebuli

Śledziki marynowane w białej i czerwonej cebuli 

 

Przepis na te pyszne śledziki znam od mojego taty, który świetnie je przyrządza, są naprawdę smaczne. Połączenie cebuli czerwonej z białą, dodanie octu jabłkowego, imbiru oraz świeżej pietruszki to naprawdę strzał w dziesiątkę! 

Polecam jako przystawka na każdą okazję! 

 



Składniki:
  • 10 filetów śledziowych z zalewy solnej
  • 2 średnie cebule czerwone
  • 2 średnie cebule białe
  • szklanka oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • natka pietruszki
  • dwie łyżki octu jabłkowego
  • łyżka mielonego imbiru 
  • pieprz i sól 
  • pięć suszonych liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego


Zaczynamy od tego,że filety śledziowe zostawiamy na noc w wodzie żeby się namoczyły. Rano filety wyjmujemy z wody, wycieramy delikatnie ręcznikiem papierowym i kroimy na duże kawałki. Cebule kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodajemy do nich olej, imbir, ocet, ziele angielskie, liść laurowy oraz szczyptę soli i pieprzu. Sprawdzamy czy nie jest za mało słone, wtedy dodajemy jeszcze więcej soli. Zostawiamy w lodówce na kilka godzin, żeby smaki się przegryzły.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz