Śledziki marynowane w białej i czerwonej cebuli
Przepis na te pyszne śledziki znam od mojego taty, który świetnie je przyrządza, są naprawdę smaczne. Połączenie cebuli czerwonej z białą, dodanie octu jabłkowego, imbiru oraz świeżej pietruszki to naprawdę strzał w dziesiątkę!
Polecam jako przystawka na każdą okazję!
Składniki:
- 10 filetów śledziowych z zalewy solnej
- 2 średnie cebule czerwone
- 2 średnie cebule białe
- szklanka oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- natka pietruszki
- dwie łyżki octu jabłkowego
- łyżka mielonego imbiru
- pieprz i sól
- pięć suszonych liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
Zaczynamy od tego,że filety śledziowe zostawiamy na noc w wodzie żeby się namoczyły. Rano filety wyjmujemy z wody, wycieramy delikatnie ręcznikiem papierowym i kroimy na duże kawałki. Cebule kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodajemy do nich olej, imbir, ocet, ziele angielskie, liść laurowy oraz szczyptę soli i pieprzu. Sprawdzamy czy nie jest za mało słone, wtedy dodajemy jeszcze więcej soli. Zostawiamy w lodówce na kilka godzin, żeby smaki się przegryzły.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz