Sałatka śledziowa
Tradycyjna domowa sałatka śledziowa wykonana z produktów, które zazwyczaj posiadamy w domowej spiżarni. Na pewno sprawdzi się na każdej imprezie.
Składniki:
- 40 dag płatów śledziowych
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 duża cebula
- 1 duża ugotowana marchewka
- 6 marynowanych grzybków (ja użyłem rydzów)
- 2 średnie ogórki kiszone
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki natki pietruszki
Śledzie z solanki moczymy minimum 3 godziny w mleku. Jajka i cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę, ogórki oraz grzybki także kroimy w drobną kostkę. Pokrojone składniki mieszamy razem w misce. Śledzie należy opłukać zimną wodą, osuszyć i pokroić w skośne paski, układamy je na dużym talerzu i posypujemy wymieszanymi warzywami z grzybkami oraz jajkiem. Skrapiamy olejem i posypujemy natką pietruszki. Z wierzchu można posmarować majonezem i przybrać paskami papryki.
Smacznego!
Bardzo apetyczna ta sałatka ,uwielbiam takie ,wspaniale się prezentuje ,
OdpowiedzUsuńjak dla mnie ,,the best''...
Pozdrawiam )
Wprost ubóstwiam sałatki śledziowe, mniam, mniam, kurczę, ale mi apetytu narobiłeś teraz:))
OdpowiedzUsuń