Schiacciata con l’uva - włoska drożdżówka z winogronami
Po upieczeniu |
Wyrobione ciasto przed wyrośnięciem |
Pierwsza warstwa ciasta |
Druga warstwa ciasta |
Tyle zostało po 20 minutach od wyjęcia z piekarnika :) |
Schiacciata con l’uva, jest plackiem na cieście chlebowym z winogronami. Szczególnie popularna jest we Florencji i okolicach, tradycyjnie wypiekana podczas winobrania. Przepis jest wykonany z najprostszych włoskich składników, czyli: winogron, ciasta chlebowego, rozmarynu i oliwy. Tradycyjny przepis zawierał tylko ciemne winogrona, ale ja trochę go zmieniłem i smakuje równie pysznie.
- 2,5 szklanki mąki + 0,5 szklanki do podsypywania
- 3/4 szklanki letniej wody
- 4 dag świeżych drożdży
- 8 łyżek oliwy
- 6 łyżek cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka rozmarynu (ja użyłem świeżego, ale może być suszony)
- 40 dag ciemnych winogron
- 20 dag zielonych winogron (użyłem małych bezpestkowych)
Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w letniej wodzie. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy rozczyn z drożdży, 4 łyżki oliwy, 4 łyżki cukru, szczyptę soli i rozmaryn. Całość wyrabiamy do momentu aż ciasto zaczyna odchodzić od rąk, po czym zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Winogrona myjemy, czerwone kroimy na pół i wyjmujemy pestki, a zielone zostawiamy całe. Jeśli robicie ciasto z zielonych winogron z pestkami, to również należy je przekroić na pół i powyjmować pestki.
Formę wysmarowujemy oliwą, ja użyłem okrągłej tortownicy o średnicy 25 cm. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C (góra-dół). Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie połowy i każdą z nich rozwałkowujemy na rozmiar formy.
Pierwszą połówkę ciasta układamy na spodzie formy, posypujemy połową winogron, polewamy równomiernie dwoma łyżkami oliwy i posypujemy jedną łyżką cukru. Następnie nakładamy drugą połowę ciasta i czynność z winogronami, oliwą i cukrem powtarzamy. Brzegi ciasta zostawiamy bez owoców, tj. na zdjęciu.
Ciasto pieczemy 50 minut. Można podawać ciepłe, ale nie gorące, świetnie smakuje obsypane cukrem pudrem.
Smacznego!
Mmm, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuń