Przepis na chlebek Naan
Łatwy przepis na pyszne chlebki naan. Możemy podawać je z różnymi sosami, świeżymi warzywami, pastami czy z samym masełkiem i ziołami. Super dodatek do dań kuchni indyjskiej i azjatyckiej.
Składniki:
- 8g drożdży świeżych
- 120ml ciepłej wody
- łyżeczka cukru
- 1 jajo
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżeczka soli
- 60ml oleju
- 270g mąki pszennej
Drożdże rozrabiamy z wodą i cukrem i odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce. Przelewamy do dużej miski i dodajemy jogurt, jajo i olej, dokładnie mieszamy. Mąkę mieszamy z solą i stopniowo, porcjami dosypujemy do reszty składników, wyrabiamy ciasto, żeby było gładkie i elastyczne, będzie się trochę kleiło do rąk, nie przejmujcie się tym. Ciasto smarujemy odrobiną oleju i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Rozgrzewamy patelnię. Ręce smarujemy olejem , odrywamy kawałki ciasta i na wysypanej małą ilością mąki stolnicy formujemy cienkie placuszki, ważne, żeby nie były za bardzo obtoczone mąką, bo nie będą rosły. Pieczemy na suchej patelni na średnim ogniu około 3-4 minut z każdej strony, chlebki przewracamy na drugą stronę, kiedy zacznie pojawiać się dużo "bąbelków" i ładnie się przyrumienią. Upieczone chlebki smarujemy masełkiem i posypujemy ulubionymi ziołami. Można je podawać jako dodatek do różnych dań lub jeść same.
Smacznego!
uwielbiam ten chlebek :) super przepis, na pewno wykorzystam.
OdpowiedzUsuńZ sosami to nie :) Ale z ziołami i masełkiem, pasta z awokado, z warzywami - ooo taaaak! Super!
OdpowiedzUsuńO! Poproszę taki! Zjadłabym go bez dodatków :)
OdpowiedzUsuńmega przepis! to musi byc przepyszne
OdpowiedzUsuń