piątek, 10 października 2014

Bruschetta z mozzarellą i pomidorami

Bruschetta z mozzarellą i pomidorami 







Przepis bardzo prosty, a efekt jest oszałamiający, bruschetty będą smakować wszystkim. Doskonale sprawdzą się jako przękąska na imprezę, kolację we dwoje czy chociażby śniadanie.  Klasyczne włoskie smaki, które możemy przygotowywać w naszej kuchni na co dzień. 


Składniki (na 4 bruschetty): 


  • pieczywo pszenne typu ciabatta ( doskonale sprawdzi się nawet zwykły polski chleb) 
  • ząbek czosnek 
  • jeden duży pomidor 
  • kulka sera mozzarella 
  • świeża bazylia ( może być suszona) 
  • oliwa 
  • sól 
  • pieprz 


Zaczynamy od tego, że kroimy nasze pieczywo, na niezbyt grube kromki ( można użyć zwykłego krojonego chleba ). Jeśli posiadamy toster do chleba to możemy przygotować je w tosterze, tak, żeby były delikatnie spieczone. Można to zrobić również na kratce w piekarniku, nastawionym na 200 stopni - termoobieg góra dół w 10 minut będą gotowe. Polecam również przygotowanie grzanek na grillu. Każdy sposób będzie dobry.

Kiedy grzanki się opiekają, kroimy pomidora i mozzarellę na dosyć grube plastry, ząbek czosnku obieramy. Gotowe grzanki smarujemy ząbkiem czosnku, dzięki temu, że grzanki się przypiekły, czosnek bez problemu nam się na nich rozetrze. Natępnie układamy na grzankach mozzarellę i pomidora, polewamy oliwą, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, a na końcu przybieramy świeżą bazylią. Gotowe!

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Minimalizm, ale jakże smakowity. Idealne na lekką kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie proste przepisy z wykorzystaniem świezych, pysznych produktów są najlepsze, mniam:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń