sobota, 25 października 2014

Chlebek naan

 Przepis na chlebek Naan 

 




Łatwy przepis na pyszne chlebki naan. Możemy podawać je z różnymi sosami, świeżymi warzywami, pastami czy z samym masełkiem i ziołami. Super dodatek do dań kuchni indyjskiej i azjatyckiej. 


Składniki:

  • 8g drożdży świeżych 
  • 120ml ciepłej wody 
  • łyżeczka cukru 
  • 1 jajo 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 
  • łyżeczka soli 
  • 60ml oleju 
  • 270g mąki pszennej 

Drożdże rozrabiamy z wodą i cukrem i odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce. Przelewamy do dużej miski i dodajemy jogurt, jajo i olej, dokładnie mieszamy. Mąkę mieszamy z solą i stopniowo, porcjami dosypujemy do reszty składników, wyrabiamy ciasto, żeby było gładkie i elastyczne, będzie się trochę kleiło do rąk, nie przejmujcie się tym. Ciasto smarujemy odrobiną oleju i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

Rozgrzewamy patelnię. Ręce smarujemy olejem , odrywamy kawałki ciasta i na wysypanej małą ilością mąki stolnicy formujemy cienkie placuszki, ważne, żeby nie były za bardzo obtoczone mąką, bo nie będą rosły. Pieczemy na suchej patelni na średnim ogniu około 3-4 minut z każdej strony, chlebki przewracamy na drugą stronę, kiedy zacznie pojawiać się dużo "bąbelków" i ładnie się przyrumienią. Upieczone chlebki smarujemy masełkiem i posypujemy ulubionymi ziołami. Można je podawać jako dodatek do różnych dań lub jeść same.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. uwielbiam ten chlebek :) super przepis, na pewno wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Z sosami to nie :) Ale z ziołami i masełkiem, pasta z awokado, z warzywami - ooo taaaak! Super!

    OdpowiedzUsuń
  3. O! Poproszę taki! Zjadłabym go bez dodatków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mega przepis! to musi byc przepyszne

    OdpowiedzUsuń