środa, 15 października 2014

Ciasteczka z otrębami owsianymi i sezamem

Ciasteczka z otrębami owsianymi i sezamem 



Przed pieczeniem

Po pieczeniu

Pyszne chrupiące ciasteczka. Dodatek sezamu, suszonej żurawiny, otrębów owsianych i ziaren słonecznika, wzbogaca je o cenne wartości. Ciasteczka nie są nisko kaloryczne, ponieważ zawierają masło i mąkę pszenną, ale na pewno, są zdrowsze od sklepowych ciastek. Zawierają dużo błonnika dzięki zawartości otrębów owsianych. Polecam, ich wykonanie, jest bardzo proste!  


Składniki: 
  • 200g mąki pszennej 
  • 80g otrębów owsianych
  • 40g ziaren słonecznika
  • 50g sezamu
  • dwie łyżki pokruszonych płatków migdałów 
  • dwie łyżki suszonej żurawiny 
  • cztery kostki czekolady gorzkiej drobno pokrojone 
  • 130g masła 
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 100g cukru 
  • łyżka proszku do pieczenia 
Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy. Następnie masło kroimy w niedużą kostkę i dodajemy do miski z suchymi składnikami razem z trzema łyżkami jogurtu naturalnego. Mocno zagniatamy. Ciasto może się troszkę lepić do rąk, ale nie sprawi wam to problemu przy formowaniu ciasteczek. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i formujemy na niej ciasteczka. Mi wyszło 18 ciasteczek. Pieczemy w 180 stopniach góra-dół około 15 minut, trzeba doglądać czy są zrumienione z wierzchu. Ciasteczka, są najlepsze na drugi dzień rano, super smakują w połączeniu z kawą lub ciepłym mlekiem. 

Smacznego! 



2 komentarze: