czwartek, 9 października 2014

Cytrynówka na miodzie

Przepis na domową cytrynówkę na miodzie


cytrynówka



Cytrynówka przeze mnie wykonana jest mocno cytrynowa, słodka i raczej należy do mocniejszych alkoholi. Polecam wszystkim, bo przygotowanie takiej domowej cytrynówki, jest proste, a smakuje na pewno o niebo lepiej od tej sklepowej. 


Składniki: 
  • 6 cytryn 
  • 350 ml wody 
  • 300 ml spirytusu 
  • 5 łyżek płynnego miodu 
Zaczynamy od wstawienia garnka z podaną ilością wody na palnik, podgrzewamy i rozpuszczamy w niej miód. Kiedy miód się rozpuści, wyłączamy palnik. Trzy cytryny sparzamy wrzątkiem i ścieramy z nich na drobnej tarce skórkę, którą dodajemy do wody z miodem. Następnie wysciskamy sok z wszystkich sześciu cytryn i dodajemy do pozostałych składników. Na końcu dolewamy spirytus i wszystko dokładnie mieszamy. Przelewamy do butelki, szczelnie zamykamy i zostawiamy na trzy dni w ciemnym miejscu. 

Po trzech dniach naszą cytrynówkę przelewamy przez gaze w celu pozbycia się startej skórki i jest już gotowa do spożycia. Oczywiście można ją jeszcze zostawić w butelce na jakiś tydzień, wtedy smaki jeszcze bardziej się przegryzą, ale już po trzech dniach smakuje doskonale. 

Na zdrowie! 

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię domowe nalewki, wódki i wina. Cytrynówka czyli włoskie limoncello należy do moich ulubionych, zaraz po pigwówce (przepis u mnie na blogu) Zapraszam :))

    OdpowiedzUsuń
  2. moja słabość ogromna, nie ma nic lepszego na szybkie rozgrzanie po przyjściu do domciu, niż właśnie taka swojska naleweczka :)

    OdpowiedzUsuń