poniedziałek, 20 października 2014

Przepis na proste ciasto - Brownie

Proste czekoladowe Brownie 

 

Ciasto czekoladowe

ciasto czekoladowe
Niewymieszana masa przed pieczeniem

ciasto czekoladowe
Po upieczeniu

Bardzo dobry pomysł na deser. Czekoladowe brownie przygotowuje się szybko i jest to ciasto, które zawsze się udaje. Szczególnie polecam miłośnikom czekolady. 

 

Składniki:
  • 250g gorzkiej czekolady
  • 280g masła
  • 250g cukru
  • 75g mąki
  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki wody
  • 75g orzechów włoskich 

Zaczynamy od posiekania orzechów. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki. Masło kroimy w kostkę. Następnie wodę zagotowujemy w niedużym garnku z cukrem, kiedy się rozpuści należy dodać czekoladę i po chwili masło. Składniki mieszamy i kiedy wszystko się połączy zdejmujemy garnek z ognia.

W misce mieszamy mąkę i jaja. Następnie dodajemy pomału syrop czekoladowy ciągle mieszając, dosypujemy orzechy i jeszcze raz wszystko mieszamy.

Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20-22 minuty w temperaturze 180 stopni C. Ciasto powinno być wilgotne w środku. Brownie uzyska prawidłową konsystencje po wystudzeniu.

Smacznego!


2 komentarze: