piątek, 17 października 2014

Szybki obiad - Chilli Con Carne

Chilli Con Carne 

 

szybki obiad

Przepis na szybki i bardzo smaczny obiad w meksykańskim stylu. Chilli Con Carne możemy podawać z tortillą, ziemniakami, makaronem czy ryżem, świetnie pasuje do wszystkiego. 


Składniki: 
  • 500g mielonej łopatki wieprzowej 
  • 2 puszki pomidorów pokrojonych bez skórki 
  • 1 puszka czerwonej fasoli 
  • 5 ząbków czosnku 
  • 2 cebule białe 
  • 1 cebula czerwona 
  • 2 czerwone papryki 
  • 150ml wody 
  • oliwa z oliwek 
  • sól i pieprz 
  • słodka papryka 
  • chilli 
  • kmin rzymski mielony 
Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. W szerokim garnku rozgrzewamy trzy łyżki oliwy, dodajemy cebulę i czosnek, a po trzech minutach łyżeczkę chilli, dwie łyżeczki słodkiej papryki i kminu rzymskiego. Całość podsmażamy jeszcze minutę ciągle mieszając. Następnie dodajemy mięso, które smażymy razem z pozostałymi składnikami 5 minut. Dodajemy pomidory oraz wodę i gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut. 

W tym czasie paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy ją do mięsa i gotujemy jeszcze 5 minut. Po upływie tego czasu dodajemy odcedzoną fasolę, gotujemy przez następne 5 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe. 

Smacznego! 

1 komentarz:

  1. idealny obiad na jesień. z pewnością świetnie smakuje i rozgrzewa :)

    OdpowiedzUsuń