Chilli Con Carne
Przepis na szybki i bardzo smaczny obiad w meksykańskim stylu. Chilli Con Carne możemy podawać z tortillą, ziemniakami, makaronem czy ryżem, świetnie pasuje do wszystkiego.
Składniki:
- 500g mielonej łopatki wieprzowej
- 2 puszki pomidorów pokrojonych bez skórki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 5 ząbków czosnku
- 2 cebule białe
- 1 cebula czerwona
- 2 czerwone papryki
- 150ml wody
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- słodka papryka
- chilli
- kmin rzymski mielony
Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. W szerokim garnku rozgrzewamy trzy łyżki oliwy, dodajemy cebulę i czosnek, a po trzech minutach łyżeczkę chilli, dwie łyżeczki słodkiej papryki i kminu rzymskiego. Całość podsmażamy jeszcze minutę ciągle mieszając. Następnie dodajemy mięso, które smażymy razem z pozostałymi składnikami 5 minut. Dodajemy pomidory oraz wodę i gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut.
W tym czasie paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy ją do mięsa i gotujemy jeszcze 5 minut. Po upływie tego czasu dodajemy odcedzoną fasolę, gotujemy przez następne 5 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe.
Smacznego!
idealny obiad na jesień. z pewnością świetnie smakuje i rozgrzewa :)
OdpowiedzUsuń